KAKAO!

Illustration på en vase fra år 600-800 viser en Maya-konge der får en kop kakao. Hieroglyffen i bunden i højre side er tegnet for kakao (som også ses i øverste venstre hjørne af denne side).

Hvorfor elsker vi kakao?

 

Kakaos historie

 

Engang for længe siden, var Mayaerne i krise. De havde ingen mad, ingen penge, ingenting.

De sendte fire spejdere ud i alle fire verdenshjørner, for at finde en løsning. Spejderne sendt mod nord, øst og vest fandt ingenting. Spejderen sendt mod syd smagte på forskelllige frø han fandt, men de var ikke gode. Lige til han smagte på et frø og blev begejstret. Han skyndte sig hjem med frøet, Mayaerne plantede det og spiste det og blev sunde, succesfulde og rige”.

Maya-legende, genfortalt af Maya-shamanen Allu (Pablo)

 

Allu sammenligner Mayaernes situation i legenden med situationen i den vestlige verden nu, hvor vi så desperat mangler forbindelse til jorden og til altings forbundethed, at vi sender spejdere ud for at finde en løsning – og nu omsider har fundet kakao, som vil hjælpe os :) En anden legende fortæller, at når menneskeheden mister sin forbindelse til jorden, vil kakao-ånden komme, for at hjælpe os.

 

I år 1519 overværede de spanske erobrere azteker-kongen Moctezuma få serveret kakao og de noterede sig, at aztekerne brugte kakao til at få ”succes med kvinder”. Chokolade er siden blevet et kendt afrodisikum også i den vestlige verden, hvilket forskere forklarer med indholdet af phenylethylamin i kakao, hvilket er det samme stof, som udskilles i hjernen, når man føler sig tiltrukket af en anden.

 

Der er imidlertid mere end 700 forskelligt virkende kemiske elementer i kakao og bønnen har historisk været brugt til meget andet end at score med.

 

Både Aztekerne og Mayaerne har brugt kakao i spirituelle ceremonier og i ritualer, f.eks. i forbindelse med bryllupper og begravelser. Kakao har været en central del af den politiske magt og bønnerne har været brugt som penge, både af Aztekerne og Mayaerne. De ældste kopper med spor af kakao, som arkæologer indtil nu har fundet, er dateret til 1500 år før vores tidsregning.

 

Desværre er disse traditioner - sammen med resten af de storslåede kulturer – stort set glemt i dag.

 

Understanding the early history of chocolate has led archaeologists to speculate that cacao played a critical role in the economic, religious, and political development of people such as the Olmec, Maya, and ultimately even the Anasazi, or Ancestral Puebloan peoples of the American Southwest.”

Blake Edgar – Archaeology magazine

 

Kakao i dag - ”Food for the shift”

 

Det er jo velkendt, hvor populær blandingen af kakao, mælk og sukker (og en masse andre tilsætninger) er blevet i den vestlige verden i dag. Men de sidste 10-15 år er ren kakao blevet mere og mere populært i den vestlige kultur som redskab i personlig udvikling. I de sidste år med en fart, som nærmest kan kaldes eksplosiv.

 

Keith Wilson, kendt som ”kakao-shamanen fra Atitlan”, har den største del af æren for denne genopvågning af kakao-ånden. Det er kakao fra Keith, som vi arbejder med og han er (sammen med adskillige andre store lærere) vores lærer og vejleder.

 

Ceremoniel kakao kan bruges– og bliver brugt - på mange forskellige måder, alle med heling og forening med det guddommelige (hvilket navn det så end bliver givet) som overordnet formål.

 

Mange taler om, at menneskeheden er i gang med en transformation, fra en tilstand af konkurrence og udnyttelse, til en tilstand af samhørighed og samarbejde. Kakao er en fremragende facilitator i denne transformation.

 

De fysiske effekter

 

Det er ikke uden grund, at kakao i årtusinder i adskillige kulturer har været anset for "gudernes føde".

 

Kakao indeholder vigtige mineraler og vitaminer, bla har den et højt indhold af magnesium og c-vitamin. Den er overordentlig rig på anti-oxidanter og har et højt indhold af polyphenoler, som sænker kolesteroltallet i blodet og på flere andre effektive måder forebygger de hjerte-kar sygdomme, som er de mest almindelige dødsårsager i vores del af verden.

 

Kakao øger hjernens blodgennemstrømning med 30-40 % og samtidig tilføjer den kroppen en lang række anti-depressive og opløftende stoffer, bla theobromin, phenetylamin, dopamin og serotonin, samt neurotransmitter-modulerende stoffer, som modvirker nedbrydningen af serotonin og dopamin i blodet.

 

Tilsammen udgør den komplekse kemiske struktur i kakao en cocktail, som ikke bare er sund, men også stærkt opløftende for humøret.

 

 

Oplevelsen

 

Kakao tager dig ikke med på trip, men faciliterer din egen rejse.”

Keith Wilson

 

Kakao er ikke et hallucinogen, hvilket nok er grunden til, at det er blevet overset lidt i hippie-tidens eksperimenter med bevidstheds-udvidende stoffer. Ikke desto mindre er kakao meget dybt virkende og kan efter vores erfaring virke lige så åbnende som f.eks ayahuasca, hvis man ønsker det.

 

Effekten af kakao afhænger i høj grad af din intention med at bruge det. Det kan skærpe fokus og åbne for inspiration, hvis du bruger det i en kreativ proces. Det kan bedre end whiskey (og uden tømmermænd) underbygge løssluppen samhørighed til en kirtan eller dansefest. Det kan tilføre din meditation større dybde og nærvær. Det kan åbne for dyb intimitet mellem elskende. Og har du modet til at gå dybt i dig selv, samt trygge, støttende omgivelser, kan det bringe dig i kontakt med dit ubevidste og underbevidste, lade dig mærke og hele din smertekrop og få indblik i dit eget ubegrænsede potentiale: Kakao er uvurderligt til at hjælpe dig med at slippe fortrængning og lade det fortrængte boble til overfladen – hvadenten det er dit lys eller dit mørke, som du har brugt energi på, at undgå at mærke.

 

Men juvelen i kakaoens skatkiste er glæden og den dybe lykke, som udspringer af erkendelsen af altings enhed. Kakao er eminent til det, som nogle kalder at ”åbne hjertet”. Denne effekt oplever undertegnede som både overordnet middel og mål for kakaos effekt.

 

Oplevelsen af kakaos virkning er helt individuel og forskellig fra gang til gang, derfor er det ikke nogen let sag, at beskrive virkningen. Den bedste måde at finde ud af det på, er at prøve selv :)

 

Generelt kan det siges, at det tager omkring 30-40 minutter, fra du har drukket, til du kan mærke virkningen. Jo flere tidligere erfaringer du har med kakao eller selv-heling på andre måder, jo kortere tid går der som regel.

 

Det første du mærker, er måske en varme i kroppen/brystet/ansigtet og en følelse af velvære og kærlighed.

Alting vil måske føles forstærket, ikke mindst din fornemmelse af dig selv. Den opmærksomhed, som du får på dig selv, kan bringe mange forskellige følelser frem, som har ventet på, at få lov til at blive mærket. Der flyder tit mange tårer til en kakao-ceremoni, men fordi opmærksomheden er så kærlig og omsorgsfuld, er det en rensende og befriende gråd, fulgt at lettelse og glæde.

 

Det bedste du kan gøre - når du først har sat en intention med din ceremoni – er, at have tillid til, at alt hvad der sker er rigtigt og godt og slippe eventuelle indskydelser om, at kontrollere eller analysere dine oplevelser.

 

Hvis din intention (bevidst eller ubevidst) med at bruge kakaoen, er udrensning i en eller anden form, f.eks at give slip på destruktive mønstre, følelser, afhængighed eller lignende, kan du opleve forskellige ubehagelige fornemmelser, mens du mærker det undertrykte bevæge sig mod overfladen for at blive sluppet. Denne proces er positiv og meget ønskværdig, selvom den måske kan være udfordrende, mens den står på.

 

Hvis du er visuelt sansende/har et vågent tredje øje, kan du opleve visioner når du har drukket kakao. Det er ikke hallucinationer, men dine egne visioner, som har et eller andet budskab til dig. Du kan også opleve, at blive meget sensitiv på andre måder og f.eks meget tydeligt kunne mærke andre mennesker omkring dig.

 

Lige meget hvad du oplever, så husk, at kakao aldrig giver dig noget, som du ikke på et eller andet plan ønsker. Hvis du ikke føler dig fuldstændig tryg, så fokuser på din vejrtrækning lidt og hvis du hellere vil være fri for, at mærke det, som kommer op, så bare kig dig omkring og tænk på noget andet – det er altid dit eget valg, hvor dybt du vil gå.

 

Kakao bringer dig til døren, det skubber dig ikke gennem den”.

Keith Wilson

 

Vores kakao

 

Vores kakao kommer fra Guatemala og er specifikt produceret til ceremoniel brug. Bønnerne er nøje udvalgt af kakao-shamanen Keith Wilson, fermenteret, tørret og pulveriseret i en meget lille skala af lokale familier og derefter smeltet og pakket af kakao-entusiaster.

 

Indholdet af aktive stoffer varierer meget mellem de forskellige typer af kakao.

Nogle typer af kakao har f.eks. et relativt højt indhold af koffein, hvilket vores ceremonielle kakao ikke har. Det gør det muligt at indtage den ceremonielle dosis, uden at få ”koffein-chok”.

 

Til gengæld har de små kakao-bønner (fra Guatemalas vilde regnskovs-kakao), som vores kakao er lavet af, et meget højt indhold af entheogene stoffer. De almindeligt brugte typer brugt i kommerciel chokolade er fremavlet til at have et højt udbytte og store bønner, men har et meget lavere indhold af de aktive stoffer. Så hvis du køber et stykke økologisk, fair trade chokolade med 80 % kakao-indhold, kan du med god samvittighed nyde smagen og lidt af kakoens virkning, men den kan ikke sammenlignes med virkningen af ren ceremoniel kakaos.

 

Kontra-indikationer

 

Da kakao øger blodgennemstrømningen ret markant, tilrådes det ikke at drikke en ceremoniel dosis, hvis du har hjerte-problemer eller meget højt blodtryk ( til gengæld vil det i den situation være meget givende at drikke en mindre dosis daligt).

 

Hvis du tager anti-depressiver, kan de aktive stoffer i kakaoen og den konventionelle medicin tilsammen risikere at medføre en voldsom hovedpine (Den ceremonielle dosis virker efter sigende som en MAOI (Monoamine oxidase inhibitor)). Du rådes til at sænke den dosis du drikker eksponentielt med, hvor stor en dosis medicin du tager.

 

Kakao er livsfarligt for hunde, heste, papegøjer og katte.

 

Hvis du indtager en ”overdosis” kakao, kan du blive svimmel, få kvalme og evt kaste op. Det er ubehageligt, men ikke farligt.

 

Som beskrevet tidligere, kan kakao have en udrensende effekt, hvilket godt kan opleves ubehageligt. Hvis du oplever at få det dårligt, enten fysisk eller psykisk, efter at have drukket kakao, så er det bedste du kan gøre, at stole på processen, uden at forsøge at kontrollere, analysere eller undertrykke noget af det du oplever.

 

Du kan trygt stole på, at kakao-ånden vil dig det godt og at du vil ende med at blive glad for det, du har fået og/eller sluppet!

 

 

Links til mere læsning:

 

Kærlig Kakaos Facebookside - Bliv medlem af gruppen her.

 

Artikel om ceremoni hos Kærlig kakao - Berlingske søndag

 

Cocoa - the health miracle - Medicinehunter.com

 

Naked chocolate: The astonoshing truth about the world greatest food - ebog

 

Chocolate - History, culture and heritage - ebog

 

Keiths hjemmeside - ceremonialcacao

 

The power of chocolate - archaeology.org

 

Tre gode grunde til at spise mørk chokolade - Videnskab.dk

 

Kakao forbedrer ældres hukommelse - Videnskab.dk

 

Mørk chokolade bør regnes for en grønsag - Klikk.no